Excursie de o zi la Curtea Domneasca din Targoviste

Excursie de o zi la Curtea Domneasca din Targoviste

#als001

Excursie de o zi la Targoviste

» de la 90 Ron / persoana

1 zi – la cerere

 

Recomandare: ora de istorie, religie

TRASEU: Bucuresti – Targoviste – Bucuresti

Orasul Targoviste  se situeaza la limita zonei de contact dintre dealurile de incretire si campie, avand o altitudine de la nivelul marii de 280,52 m. Depresiunea intracolinara  in care a aparut si s-a dezvoltat  o intensa activitate omeneasca este strabatuta de raurile Ialomita, Ilfov si  Dambovita, care a favorizat o locuire timpurie inca din preistorie.

Sapaturile arheologice au descoperit in zona cartieului Suseni, in partea de nord a orasului, urmele unei asezari datand din secolele III-IV e.n., ce apartineau popultatiei dacilor liberi, care se aflau  insa in circuitul economic al lumii romane.

In cursul primei jumatati a secolului al XV-lea, orasul devenise cel mai important centru economic, administrativ si militar al Tarii Romanesti.

      Vlad Ţepeş (bază a personajului fabulos Dracula) urcă pe tron în 1456 cu sprijinul prietenilor săi Ioan Huniade şi Ştefan cel Mare şi se înscrie în istorie pentru victoria din 1462 împotriva sultanului Mehmet II, cuceritorul Constantinopolului. În timpul său a fost construit Turnul Chindiei.

    In timpul lui Radu cel Mare si Neagoe Basarab, au fost realizate edificii cu deosebita importanta, precum Manastirea Dealu, biserica Sfantul Gheorghe, dar mai ales biserica Mitropoliei.

        Secolul al XVI-lea a însemnat pentru Târgovişte o epocă de intensă activitate culturală şi constructivă. Aici a activat primul meşter tipograf din Ţara Românească, Macarie, care a tipărit, începând cu anul 1508, primele trei carţi în limba slavonă cunoscute la noi: „Liturghierul” (1508), „Octoihul” (1510) şi „Evangheliarul” (1512).

In timpul  domniei  lui Petru Cercel (1583-1585), acesta înfrumuseţează palatul domnesc, biserica şi parcul acesteia, realizează aducţiunea de ape pe conducte de olane, deschide prima turnătorie de bronz pentru tunuri, şi în sfârşit, înfiinţează prima academie domnească.

       Momentul cel mai de seamă din istoria Târgoviştei l-a constituit domnia lui Mihai Viteazul (1593-1601), în anii căreia oraşul a fost martorul unora dintre cele mai glorioase evenimente din istoria ţării, între care şi victoria purtată aici împotriva oştilor otomane în octombrie 1595.

        In vremea lui Matei Basarab se formează în tipografiile de la Dealu şi Mitropolie, două centre de copişti şi miniaturişti. Apar primele cărţi tipărite în limba română: „Carte românească de învăţătura” în Moldova şi „Îndreptarea legii” la Târgovişte, care pot fi considerate printre primele coduri de limbă naţională din Europa.
Secolul XVI reprezintă şi perioada în care se dezvoltă la Târgovişte o adevărată şcoală de zugravi de biserici şi iconări, din care fac parte Dobromir şi fiul său, urmaţi în secolele următoare de Stroe şi Radu (de la care s-a păstrat singurul caiet cu modele din epoca folosit până în 1870).

      Perioada domniei lui Constantin Brâncoveanu constituie  ultima epocă de reînflorire a Târgoviştei ca centru cultural şi constructiv remarcabil. Se creează acum un stil arhitectural specific românesc, aplicat la marile biserici şi conace construite în acea vreme şi care va fi preluat de celebri arhitecţi români moderni. Este vorba de arcături cu acolade la cerdace şi foişoare, cu stâlpi de piatră puternic ornamentaţi.

 

» PACHETUL INCLUDE
  • transport Bucuresti – Targoviste – Bucuresti cu autocar clasificat pentru transport internaţional;
  • insotitor din partea agentiei;

Tarifele sunt valabile pentru conditiile de mai sus. Modificarea perioadei, a numarului de participanti sau a altor conditii, atrage dupa sine si modificari ale ofertei.

  • Tariful este valabil pentru un grup de 45 persoane
  • pentru reduceri si gratuitati va rugam sa contactati agentia
1
Program excursie

Intalnire ora 7.00 in Piata Constitutiei - Bucuresti. Plecare ora 07.30 pe traseul BUCURESTI – TARGOVISTE. Vom vizita: Ora 9.00 – 9.30 - Gradina Zoologica din Targoviste - are un istoric interesant, considerându-se că a fost amenajată acolo unde, în secolul XVI, a fost amplasat primul colt zoologic din ţară, o grădină zoologică medievală, după cum o numesc unii autori. Ora 11.00 - Ansamblul Monumental Curtea Domneasca - Targoviste - După Câmpulung şi Argeş, Târgovişte a devenit, încă din a doua jumătate a secolului al XIV-lea (cca. 1368), curte domnească secundară, iar din primul deceniu al secolului al XV-lea reşedinţă principală a voievodului Mihail (cca. 1409-1420), fiul şi asociatul la domnie al lui Mircea cel Bătrân (1386-1418), domnul Ţării Româneşti (Maior Valachia). Din acest început de veac, curtea de pe valea Ialomiţei, potenţată în evoluţia sa de importante activităţi comerciale, precum şi de anumite circumstanţe politico-militare, a devenit, în scurt timp, principala reşedinţă a suveranilor Ţării Româneşti, curte care şi-a păstrat funcţiile, cu unele intermitenţe, până în prima jumătate a secolului al XVII-lea. Ora 12.00 – dupa vizitarea Ansamblulului Monumental Curtea Domneasca, copii vor participa la un atelier de caligrafie despre „Povestea scrierii si a instrumentelor de scris”. În cadrul atelierului, elevii se vor familiariza cu noțiuni despre istoria și evoluția scrierii și a instrumentelor de scris și vor experimenta scrierea pe hârtie specială, utilizând diverse instrumente de scris: toc, pană sau cărbune. De asemenea, copiii vor vedea și o mini-expoziție cu instrumente de scris din colecția Muzeului de Istorie. Ora 13.30 – 14.00 – Masa de pranz **Masa de pranz va contine: supa de pui, piept de pui la gratar cu cartofi la cuptor si salata de varza si clatite cu dulceata de visine sau afine. Ora 15.30 - vom vizita laboratorul unei cofetarii din Targoviste, unde copii vor putea vedea cum se fac prajiturile si vor putea ei sa lucreze cu ciocolata si martipanul. La sfarsit vor fi recompensati cu o prajiturica de fiecare copil. Ora 18.00 – plecare spre Bucuresti pe traseul TARGOVISTE – RACARI – TARTASESTI - BUCURESTI. Sosire in Bucuresti in jurul orei 20.00, in functie de vreme si de conditiile de trafic.

LOCATIE

Targoviste

Servicii incluse:

  • transport Bucuresti – Targoviste - Bucuresti cu autocar clasificat pentru transport internaţional;
  • insotitor din partea agentiei;