Calatorie in Tinutul de basm al Morosenilor

Calatorie in Tinutul de basm al Morosenilor

#als001

Calatorie in Tinutul de basm al Morosenilor

Excursie circuit in Maramures

» 1975 Ron / persoana (minim 45 platitori)

Sejur de 7 zile/ 6 nopti in perioada:

11.07 – 17.07.2025

CLICK AICI PENTRU PROGRAM

Maramureşul este considerat de mulţi sufletul satului tipic românesc. Cu aşezãrile sale pitoreşti, dealuri înverzite şi câmpii pline de flori sãlbatice, Maramureşul concentreazã tot ceea ce înseamna viaţa la ţarã. Vizitatorii acestor meleaguri au ocazia unicã de a se întoarce în timp, de a fi martori ai unor vremuri şi ai unei vieţi mai simple.

Maramureşul este o destinaţie unicã, situatã în inima Europei, care a pãstrat cu mare grijã cultura, tradiţiile şi stilul de viaţã al ţãranului din vremuri trecute. Regiunea ţine locul unui testament al tradiţionalului, al unei ere romantice a simplitãţii şi a valorilor morale despre care în zilele noastre doar citim sau auzim de la bunicii noştri.

» PACHETUL INCLUDE
  • Transport autocar dus-intors clasificat pentru curse interne si internationale, pe ruta Bucuresti-Maramures-Bucuresti
  • 4 nopti cazare in camere duble/triple si de 4 locuri, cazare pensiunea La Lenuta -din Oncesti-Maramures-demipensiune
  • 1 noapte cazare la Sovata in camere duble/triple cu demipensiune
  • 1 noapte cazare la Targu Mures duble/ triple cu demipensiune
  • Masa in regim de demipensiune: mic dejun si cina
  • Ghid insotitor de grup si ghid turistic in Sighisoara
  • Vizita la principalele atractii din zona si la obiective propuse in program
  • Distractie si voie buna
  • sesiune fotografii in costume populare maramuresene si surpriza din partea gazdelor in ultima seara

 

» PACHETUL NU INCLUDE:
  • Intrarile la obiectivele turistice din program:
  • Cheltuieli personale

 

» CAZARE

*Se intra la cazare cu cina

Pensiunea Ursul Negru se află în localitatea Sovata din regiunea Mureş, la 2,6 km de Lacul Ursu,. Această pensiune de 3 stele oferă o grădină, precum și camere cu aer condiționat și WiFi gratuit, care beneficiază toate de o baie proprie. Anumite camere de la proprietate includ o terasă cu o vedere la oraș. Camerele de la această pensiune sunt echipate cu zonă de relaxare și televizor cu ecran plat cu canale prin cablu. Baia proprie oferă un duș, articole de toaletă gratuite

și un uscător de păr. La Vila Ursul Negru, fiecare cameră este echipată cu lenjerie de pat și prosoape. La Vila Ursul Negru este disponibil zilnic un mic dejun tip bufet.

In septembrie 2024 hotelul a deschis si o zona SPA cu piscina, sauna si zona de relaxare.

 

 

CAZARE MARAMURES

Pensiune  3* in Oncesti Pensiunea este situată în Oncești, la doar 10 km de Muzeul Satului Maramureșean. Clasificată cu 2 stele, această pensiune oferă cazare confortabilă, o grădină frumoasă, un lounge comun și o terasă primitoare. Oaspeții beneficiază de acces gratuit la WiFi în întreaga proprietate, care este amenajată pentru a fi lipsită de alergeni.

Pensiunea are o locație convenabilă, fiind la 12 km de Mănăstirea Bârsana, la 15 km de Biserica de Lemn din Desești și la 17 km de Biserica de Lemn din Budești, permițând o explorare facilă a obiectivelor turistice din Maramureș.

Este situată la 25 km de Biserica de Lemn din Poienile Izei și la 31 km de Mănăstirea Săpânța-Peri, oferind acces facil către aceste atracții renumite din Maramureș. Locația sa strategică face din pensiune un punct de plecare ideal pentru a explora obiectivele culturale și istorice ale regiunii.

 

ALTE INFORMATII

*Conducatorul de grup isi rezerva dreptul de a organiza vizitele din program in functie de conditiile meteo, situatii obiective locale, trafic.

 

Nota: Programul pe zile si ordinea vizitelor se pot modifica, respectand in totalitate vizitele mentionate în program.

Categoria hotelurilor si a mijloacelor de transport este in conformitate cu normele locale.

Tarifele sunt valabile pentru conditiile de mai sus. Modificarea perioadei, a numarului de participanti sau a altor conditii, atrage dupa sine si modificari ale ofertei.

1
Ziua 1
  • ZIUA I - Vineri 11 iulie: BUCURESTI – SIGHISOARA – SOVATA (aprox. 400km)

Intalnire cu tot grupul si reprezentantul agentiei dis de dimineata la ora si locul stabilit de comun acord.

Vom porni calatoria cu vizita la Sighisoara, vom avea tur privat cu ghid autorizat

Este cea mai bine păstrată cetate orășenească din Transilvania şi totodată cea mai mare cetate medievală din Europa locuită fără întrerupere, înregistrată în patrimoniul UNESCO.

Sighișoara,” Perla Transilvaniei” de odinioară, considerată și astăzi a fi” cea mai frumoasă cetate locuită din Europa”, își înalță turnurile semețe pe colina care domină cel mai important defileu de pe cursul mijlociu al Târnavei Mari.

Întemeiată după tradiție în 1191, dar menționată documentar în 1280 sum numele de Castrum Sex și mai apoi cu termenul german Schespurch (1298), Sighișoara este opera constructivă a coloniștilor germani (sașii) aduși în Transilvania pentru paza vechilor frontiere ale regatului maghiar în secolele XII-XIII d. Hr. Dar istoria acestor meleaguri are rădăcini mult mai îndepărtate în timp. În imediata apropiere a orașului, pe Dealul Turcului (Wietenberg) exista urmele unei vechi așezări din epoca bronzului, dublată ulterior de cea mai puternică fortificație dacică de pe cursul mijlociu al râului Târnava Mare.

La Sighișoara într-unul din altelierele breslei aurarilor au fost bătute monede cu însemnele sale: vulturul cruciat și dragonul, astăzi rarități numismatice.

După catastrofa de la Mohacs (1526), turcii transformă Ungaria în pașalâc, iar Transilvania devine principat autonom (1540) sub suzeranitate otomană.

Pentru locuitorii Sighișoarei perioada cea mai grea a fost între anii 1601-1676, aproape un secol încărcat de războaie, jafuri, molime și incendii. În cadrul evenimentelor tulburi de după uciderea lui Mihai Viteazul pe câmpul de la Turda, orașul este ocupat în mau multe rânduri de mercenarii lui Basta și apoi de trupe secuiești. În 1601, o armată secuiască reușește să pătrundă prin trădare în Cetate profitând de lipsa primarului, care plecase la Mediaș.

Așa cum se păstrează astăzi, arhitectura Sighișoarei este dominată de Renaștere si Baroc, fiind expresia unui efort constructiv survenit relativ târziu, în sec. XVI – XVIII, în special după marele incendiu de la 1676. Din vechea arhitectură gotică rurală au rămas numai cele două biserici importante ale Cetăți: Biserica din Deal și Biserica Mănăstirii.

În ciuda construcților din sec. XIX-lea, care au modificat parțial arhitectura medievală, Cetatea Sighișoara continuă să rămână” cel mai frumos și cel mai bine păstrat ansamblu de arhitectură medievală din centrul si sud estul europei”.

Dupa vizita ne vom indrepta spre Sovata.

Ne vom opri apoi la Sovata, un loc renumit pentru frumusețea naturală și proprietățile terapeutice ale lacurilor sale sărate. Aici, vom avea posibilitatea să ne relaxăm și să explorăm diverse atracții, cum ar fi Lacul Ursu, cunoscut pentru efectele sale heliotermale, și Lacul Alunis, un alt loc perfect pentru o plimbare sau o baie revigorantă.

După o zi de explorare, vom putea petrece o seară liniștită în Sovata, având la dispoziție restaurante tradiționale unde putem gusta preparate locale sau putem opta pentru o plimbare pe malul lacurilor. De asemenea, stațiunea oferă spa-uri și centre de wellness, unde putem încheia ziua într-un cadru relaxant, perfect pentru regenerare. Oprirea la Sovata va adăuga un plus de confort și relaxare înainte de a continua drumul spre Maramureș.

2
Ziua 2

 ZIUA II - Sambata 12 iulie :Sovata- Oncesti si o plimbare la Biserica din Deal Ieud

Mic dejun aprox. 8:00 - 9:00.

Dupa servirea micului dejun. Vom porni catre destinatia noastra, Maramures.

Vom ajunge la pensiune , vom fi intampinati de gazdele noastre, vom lua pranzul ( nu este inclus in pret *),iar dupa aceea vom porni in prima noastra plimbare scurta catre primul nostru obiectiv maramuresean: Biserica din Ieud.

Biserica din Ieud

Biserica „Naşterea Fecioarei” din Ieud este unul dintre cele mai frumoase lăcaşuri de cult din Maramureş.

Biserica de lemn din Ieud Deal a fost inclusă în patrimoniul UNESCO în decembrie 1999, împreună cu alte șapte lăcașe de cult din Maramureș.

Este impresionantă prin amplasarea sa pe un versant pietros, pe malul pârâului Ighişor, în cimitirul satului. Planului este cel obişnuit în bisericile ortodoxe şi volumetria este tipică pentru bisericile din Maramureş cu acoperiş în două ape fără portic. Ceea ce este remarcabil pentru această biserică este spaţiul interior, cel mai elaborat poate din punct de vedere al concepţiei, al realizării tehnice, al detaliilor sculptate cărora li s-a adăugat pictura acoperind întreaga suprafaţă, operă a pictorului de fresce, Alexandru Ponehalschi (1782).

La poalele dealului,unde se afla biserica, se gaseste si se poate vizita Muzeul Etnografic Pleș,

Muzeul este, de fapt, o fostă gospodărie maramureșeană transformată de membrii familiei Pleș, cu pasiune și respect pentru istorie, într-un mic muzeu popular. Casele sunt foarte bine conservate în starea lor originală și adăpostesc creații de port popular, obiecte și unelte de lemn și mobilier vechi din lemn.

Muzeul a fost amenajat intr-o fosta gospodarie taraneasca, in doua case de lemn vechi de peste 200 ani. Aici sunt prezentate articole de port popular, diverse ustensile specifice zonei etnografice precum si obiectele tipice folosite in casele maramuresene. Obiectele prezente aici nu apartin doar familiei Ples. Ele sunt adunate de la sateni si expuse. Originalitatea acestui muzeu consta in faptul ca toate obiectele de aici sunt functionale si se pot face demonstratii pe loc.

Program si tarife (acestea pot suferi modificari)

PROGRAM DE VIZITARE: luni – vineri, 9.30 – 18.00(cu pauza de la 13:30-14:30)

Tarif vizita: 6ron/persoana(pt biserica) si pentru muzeu 20ron/persoana

Ne vom intoarce la pensiune pentru cina si voie buna.

   

3
Ziua 3

ZIUA III - Duminica 13 iulie: PENSIUNE ONCESTI (MARAMURES) - SIGHETUL MARMATIEI - MUZEUL SATULUI MARAMURESEAN - SAPANTA - MANASTIREA BARSANA (aprox 170 KM)

Vom lua micul dejun si pornim in explorarea Maramuresului autentic.

Primele opriri le vom face in Sighetul Marmatiei:

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței - Sighetu Marmației

Memorialul Durerii, situat în fostul sediu al închisorii din Sighetu Marmației, este un loc de profundă reflecție asupra suferinței din perioada regimului comunist. Închisoarea, transformată în muzeu, a fost locul de detenție al elitelor politice, culturale și religioase din România postbelică. Expoziția include celule păstrate în forma lor originală, precum și numeroase materiale istorice, fotografii și documente care ilustrează viața prizonierilor și opresiunea sistematică a regimului totalitar.

Vizitatorii sunt invitați să exploreze fiecare cameră, care simbolizează etapele represiunii comuniste. De la suferința fizică la distrugerea morală, memorialul oferă o perspectivă emoționantă asupra luptei pentru libertate. În curtea interioară se află un impresionant ansamblu sculptural, "Cortegiul Sacrificaților", dedicat victimelor care au pierit în închisoare. Memorialul este mai mult decât un muzeu – este un simbol al memoriei naționale și un avertisment împotriva oricărei forme de dictatură.

Programul de vizitare este de luni până duminică, între 9:30 și 18:30 (15 aprilie – 14 octombrie), iar de marți până duminică între 9:30 și 16:30 (15 octombrie – 14 aprilie), cu luni închis. Ultimul vizitator va fi acceptat cu 30 de minute înainte de închidere. Tarifele sunt de 5 Lei pentru elevi și studenți, 10 Lei pentru pensionari și 20 Lei pentru adulți,

Muzeul Satului Maramureșean

Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației este o incursiune captivantă în viața tradițională a comunităților din nordul României. Amplasat în aer liber, muzeul reunește peste 30 de case și anexe gospodărești autentice, fiecare dintre ele ilustrând arhitectura tradițională și stilul de viață al țăranilor maramureșeni. Printre cele mai reprezentative structuri se numără casele din lemn cu porți sculptate, bisericile din lemn și atelierele meșteșugărești, care reflectă bogata moștenire culturală a regiunii.

Pe lângă arhitectură, vizitatorii pot descoperi obiecte de uz casnic, costume populare și unelte agricole tradiționale. Fiecare detaliu oferă o imagine autentică a vieții din trecut, iar atmosfera liniștită a muzeului creează un cadru ideal pentru înțelegerea rădăcinilor culturale ale Maramureșului. Este un loc ce aduce la viață tradițiile și valorile unei comunități care a păstrat nealterate legătura cu natura și spiritualitatea.

Program zilnic :10-18 , ultima intrare la 17:30

Bilet grup adulti minim 15 persoane 7 ron .

Bilet individual adulti :20 ron

Manastirea Barsana.  Ansamblul monahal a fost construit din lemn, după tradiția locală si este compus din: poarta specifică maramureșeană, turnul cu clopotnița, biserica (cu o înălțime de 57 m), altarul de vară, chiliile călugărilor, capela (construită pe mai multe nivele), casa maiștrilor și casa (atelierul) artiștilor. Recent a fost construit Muzeul din incinta mănăstirii.  În prezent, hramul mănăstirii se oficiază pe data de 30 iunie: "Soborul Sfinților 12 Apostoli", protectorii mănăstirii fiind cei 12 apostoli.

Tinandu-se seama de situatia geografica, de specificul locului, de posibilitatile formarii obstilor, de dorinta credinciosilor, de destinatia prezenta si de perspectiva, precum si de alte criterii s-a stabilit ca Manastirea „Soborul Sfintilor 12 Apostoli” din Barsana sa fie manastire de maici.

Program si tarife (acestea pot suferi modificari)

Barsana

Taxa de intrare este de 10 ron/persoană

Continuam cu o atractie reprezentativa pentru Maramures, care a devenit recunoscuta la nivel mondial: 

Cel mai important monument de arta populara din tara Cimitirul Vesel – Sapanta.

Cimitirul, care cuprinde aproape 1.000 de cruci viu colorate – având un fundal albastru, devenit iconic – este o colecție de picturi naive și poeme ironice care (re)aduc la viață fragmente reprezentative din traiul și ocupațiile locuitorilor din Săpânța. Epitafurile sunt scrise la persoana I, în grai popular. Mare parte au fost scrise, vreme de peste jumătate de veac, de meşterul Stan Ioan Pătraș, întemeietorul “cimitirului vesel”. În 1977, când acesta s-a stins, tradiția a fost dusă mai departe de meşterul cioplitor în lemn Dumitru Pop Tincu.

Pe o uliță lăturalnică din apropierea cimitirului găsiți Casa Memorială Stan Ioan Pătraş – un mic muzeu care oferă vizitatorilor, în afara miniaturalelor cruci pictate, sculpturilor masive şi a basoreliefurilor, o bogată colecţie de icoane pictate pe sticlă, blide frumos decorate, costume populare săpânţene, cergi şi o suită de fotografii ale meşterului şi ale apropiaţilor acestuia. Un bust al meşterului, dăltuit în piatră, se află în faţa casei şi a atelierului său.

Cimitritul Vesel de la Săpânța, monument de artă populară de o valoare inestimabilă cu specific tradițional, este cunoscut pentru crucile viu colorate, picturile reprezentând scene din viața persoanelor înhumate, şi versurile amintind în note umoristice despre viaţa acestora.

Program si tarife (acestea pot suferi modificari)

Cimitirul Vesel

program de vizitare: zilnic, 08.00–20.00.

taxă de intrare: 10ron/persoana(pt Cimitirul Vesel)

 

Intoarcere la pensiune in Oncesti. Seara cina     

4
Ziua 4

ZIUA IV - Luni 14 iulie : excursie in zona Borsa - Cascada Cailor sau  o zi de relaxare la Ocna Sugatag (aprox 180 km -Borsa sau 40 km - Ocna Sugatag)

Dupa micul dejun mergem la OCNA SUGATAG la piscina.

Vacanță cu bălăceală în ape dulci și sărate la piscine interioare sau exterioare in Aqua Park, la Ocna Șugatag din Maramureș. Distractie si voie buna.

Ne intoarcem la pensiune si luam pranzul. Odihna. Incepem activitatile din cadrul taberei pentru creatie si jocuri distractive. Cina

Intoarcere pensiune, pauza odihna si relaxare. Seara cina

Sau plecare spre Borsa

Statiunea Borsa se gaseste la poalele Muntilor Rodnei si Maramures, beneficiind de un cadru natural deosebit de atragator si de numeroase resurse turistice naturale si antropice. Este situata la 81 km de Sighetu Marmatiei, 132 km de Baia Mare si la circa 10 km de Pasul Prislop, care face legatura intre Maramures si Bucovina. Orasul Borsa este inconjurat de culmile Muntilor Rodnei, Varful Pietrosul, Negoiescul Mare si Varful Repezii.

Zona Borsa gazduieste sase perimetre care au statut de rezervatii naturale:

- Rezervatia Pietrosu Rodnei - se afla in imediata vecinatate a orasului Borsa; este cea mai mare rezervatie naturala din nordul tarii, inclusa in reteaua mondiala de rezervatii ale biosferei. - Rezervatia Cornu Nedeii – Ciungii Balasinii, infiintata pentru ocrotirea cocosului de mesteacan si a mediului sau favorit – jnepenisul.

- Rezervatia Salhoi – Zambroslaviile din Muntii Maramuresului este rezervatie geologica si botanica, fiind creata pentru ocrotirea plantei Cochlearia pyrenaica, relict glaciar si specie foarte rara pentru tara noastra, legata de existenta conditiilor de mlastina eutrofa.

- Rezervatia Izvorul Albastru al Izei - destinata protectiei  izbucului de la obarsia Izei, conservandi climatul, vegetatia si peisajul.

- Pestera de la Izvorul Izei - rezervatie speologica.

- Rezervatia Piatra Rea are o suprafata de 70 hectare, aici gasindu-se formatiuni geologice deosebite, o flora rara si un peisaj alpin maret.

Cascada Cailor reprezinta una dintre cele mai spectaculoase din Romania. In deal, circul glaciar aduna apa provenita din ploi si din topirea zapezilor. Aceasta se revarsa de pe versantul abrupt si formeaza cascada spectaculoasa care se intinde pe 90 de metri, in trepte succesive.

Cascada se afla la inaltime de 1300 de metri, loc in care puteti ajunge dupa un drum de 15minute cu telescaunul sau prin parcurgerea pe jos a traseului montan care dureaza in jur de o ora si jumatate.

Intoarcere pensiune, pauza odihna si relaxare. Seara cina.

5
Ziua 5

ZIUA V - Marti 15 iulie - PLIMBARE CU MOCANITA (aprox 110 km)

Mic dejun dis de dimineata (pana in ora 8:00) si plecare spre Viseu, imbarcare in trenulet plecare ora 9:00 dimineata

Trenul cu abur ne va purta domol pana in statia Paltin prin muntii Maramuresului, in mijlocul unuia dintre cele mai frumoase si salbatice peisaje. Dupa un lin traseu de 21.6 km si numeroase opriri, ajungem in statia Paltin. Aici vom avea mai mult timp pentru sedere in natura, vom putea servi masa in locuri special amenajate, vom putea admira defileul de pe o platforma de observare sau vom face o scurta drumetie pana la galeriile din timpul celui de-al doile razboi mondial.Dupa cca o ora jumatate, batrana Mocanita este pregatita pentru intoarcere catre gara Cff Viseu de Sus, pe acelasi traseu cu paduri salbatice, unde linistea naturii este intrerupta doar de pufaiturile trenului si fluieratul locomotivei. In jurul orei 15:30 Mocanita soseste in gara Viseu de Sus.

Initial, unicul scop al Mocanitei era sa poata transporta lemnele din padurea din Parcul National Muntii Maramuresului. Asta se intampla in 1932, atunci cand s-a construit calea ferata forestiera.

De atunci si pana in prezent, statia CFF Viseu de Sus, cea de unde te vei urca si tu venind aici, functioneaza fara oprire. Din anul 2000 insa, cineva a avut ideea geniala de a-i atribui trenului cu aburi si un scop turistic.

Astfel, au inceput sa se organizeze aceste trasee, devenite in scurt timp extrem de apreciate. Celebritatea Mocanitei vine mai ales ca urmare a faptului ca este una dintre ultimele locomotive forestiere cu aburi din lume.

Program si tarife (acestea pot suferi modificari)

Zilnic, inclusiv Duminică

pachet  simplu:

bilet călătorie Mocănița Vişeu de Sus - Novăţ/Paltin* și retur

Vişeu de Sus - plecarea   ora 09:00

Poaps Paltin (km 21.6): aprox ora 11:00

Vişeu de Sus - sosire aprox.ora 14:30/15:00

Un traseu durează (dus-întors) aproximativ 6 ore

Tarife:                                                    

Adulţi: 97ron/adult

Tineri:  89ron/adolescent

Elevi 6-16ani: 60ron

* Atenţie – Tarifele sunt diferite la evenimente (sărbători naţionale, sărbători de iarnă sau Paşti, 1 Mai, Rusalii, Maramureş Brunch, Concert Clasic etc.)

** În anumite zile se organizează mai multe plecări de dimineață, însă se recomandă cumpărarea online în prealabil. 

*** Plecările/sosirile se adaptează în funcție de sezon. 

Pachet special Mocanita

Include: biletul, un platou grill, o cafea, o băutură răcoritoare, un produs patiserie.

Tarife:

149ron/adult

144ron/adolescent

117ron/elev 6-16ani            

Oprire mai apoi in satul Săcel, mai puțin cunoscut decât Breb, este cel puțin la fel de ofertant pentru turistul care vrea să descopere Maramureșul autentic.

Aici se afla cea mai veche moară de pe Valea râului Iza care încă funcționează. Se numește moara lui Dănilă Mescleș și a fost ridicată în anul 1850 de către un grup de localnici evrei.

Ne vom opri si la Atelierul și cuptorul olarului Tănase Burnar – ultimul meșter care lucrează ceramica de Săcel.

Centrul Săcel se deosebeşte de celelalte centre de ceramică din Maramureş prin faptul că ceramica produsă aici este arsă la roşu şi decorată prin două tehnici: lustruire şi pictare. Aici s-a produs dintotdeauna doar ceramică roşie nesmălţuită, lustruită, nu şi ceramică neagră lustruită.

Un cuptor (vechi de peste cinci secole) de ars oale de lut şi obiecte decorative dar şi jucării plămădite din argila grasă, sur-vânătă, de Săcel se află la subsolul atelierului.O etajeră cât un perete oferă vizitatorilor, frecvent de pe alte meleaguri, o largă paletă de obiecte ceramice neglazurate, totuşi capabile să reţină apa (în cazul ulcelelor, oalelor pentru fiert sarmale, vazelor şi glastrelor pentru flori).

Modestele decoraţiuni ce aduc unor înalte cardiograme maron-întunecate sunt şlefuite după uscare (aceasta durează circa 2-3 săpt) cu o banală piatră dură de râu, abia apoi puse la copt două zile, cu foc permanent susţinut.

Intoarcere pensiune si cina festiva alaturi de gazdele noastre in care vom fi incantati de bunatati traditionale iar atmosfera o va intretine ceterasi.

Poaps Paltin (km 21.6): aprox ora 11:00

Vişeu de Sus - sosire aprox.ora 14:30/15:00

Un traseu durează (dus-întors) aproximativ 6 ore

Tarife:                                                    

Adulţi: 97 ron/adult

6
Ziua 6

ZIUA VI - 15 iulie - Miercuri: ONCESTI (MARAMURES) - BISTRITA - TARGU MURES (aprox. 230km)

Dupa micul dejun ne luam la vedere de la gazdele noastre si ne continuam prin Bistrita.

Facem oprire in drumul nostru la Muzeul memorial George Cosbuc din Bistrita.

Apreciată ca una din cele mai vechi clădiri din spaţiul Tării Năsăudului, Casa natală a poetului George Coşbuc a fost clădită în preajma anului 1840, fiind locuită, rând pe rând, de părinţii poetului împreună cu cei paisprezece copii şi bunicul poetului, preotul Anton Coşbuc.

Este foarte adevărat că acest muzeu era organizat în spaţiul primelor două încăperi ( chilia şi camera de oaspeţi), unde erau expuse pe nişte mese volumele apărute în România , fotografii înrămate, cu poetul şi familia, ziare şi reviste în care poetul a publicat.

Ne vom indrepta spre Targu Mures si vedem centrul orasului  si cetatea cu ghidul insotitor.

Așezată în mijlocul orașului, Cetatea Medievală a Targu Muresului este inima verde a Târgu Mureșului, locul unde localnicii și turiștii se întâlnesc pentru evenimente culturale sau pentru o plimbare în grădina Cetății.

Construcția cetății din Târgu Mureș a avut loc la începutul epocii moderne. După mai multe devastări ale orașului, biserica franciscană care se afla pe teritoriul actual al cetatii a fost restaurata.

Dupa vizitarea cetatii mergem la cazare la Hotel din Targu Mures.

 Sosire la cazare in Targu Mures. Cina si voie buna.

7
Ziua 7

ZIUA VII - 16 Iulie - Joi: Targu Mures-Brasov-Bucuresti (aprox.400 km)

 Dupa micul dejun ve luam la revedere de la acest locuri minunate si ne inbarcam la autocar, intoarcere acasa cu oprire in Brasov, unde vom face o vizita a orasului de la poalele Tampei.

Biserica Neagră se află chiar în centrul vechi al orașului Brașov, în Piața Sfatului, așadar nu ai cum să o ratezi. De altfel, îți recomand cu căldură să vizitezi acest minunat obiectiv turistic, unic în România și plin de încărcătură istorică. Aceasta este biserica parohială a comunității evanghelice luterane din Brașov. Biserica Neagră este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură gotică din țară, datând din secolele XIV – XV și are o lungime de peste 89 de m, fiind considerată cea mai mare biserică din România. Denumirea de Biserica Neagră provine de la incediul din anul 1689 ce a avariat întreaga clădire, înegrind zidurile bisericii și astfel primind numele actual. Cu excepția muzeului Topkapî din Istanbul, Biserica Neagră deține cea mai mare colecție de covoare orientale din Europa, datând din secolele XV – XVI. Au loc aici recitaluri de orgă, încă din anul 1953, tradiție începută de organistul Victor Bickerich și continuată de Hans Eckart Schlandt. Sunt atrași în fiecare an organiști atât din țară cât și din străinătate, care își doresc să țină un concert în acest minunat loc. Pe perioada verii concertele de orgă se petrec de 3 ori pe săptămână, fiind astfel un prilej extraordinar pentru vizitatori să fie încântați în același timp de locație și de muzica îmbietoare.

Program si tarife (acestea pot suferi modificari)

Marţi – sâmbătă:  10:00 – 18:00

Tarif bilete: adulti 20 ron/pres

Piața Sfatului

Piața Sfatului reprezintă o locație de mare valoare pentru Brașov și implicit pentru România. Este unul dintre cele mai importante obiective turistice din acest oraș, pe aici trecând mii de turiști anual. În Piața Sfatului se organizau odinioară, în Evul Mediu și în Epoca Modernă târgurile periodice, aici întâlnindu-se neguțători veniți din Țările Române și Ungaria. Mărfurile erau taxate lângă poarta care se afla la capătul străzii Vămii, astăzi având denumirea de strada Mureșenilor, de unde se ajungea direct în piață. Magistratul și funcționarii orașului supravegheau respectarea ordinii din piață, astfel ca fiecare comerciant să își așeze marfa în locul stabilit de Consiliul Orășănesc. Astăzi este un loc de promenadă special, plin de terase, restaurante, muzee, librării și magazine în jurul pieței și în interiorul acesteia.

Strada Sforii este localizată în municipiul Brașov, România, între străzile Cerbului și Poarta Șchei. Existența ei este atestată în documentele din secolul al XVII-lea ca un simplu coridor, pentru a ajuta munca pompierilor. Lățimea Străzii Sforii variază între 1,11 și 1,35 m, ceea ce îi conferă titlul de cea mai îngustă stradă a orașului Brașov. Strada Sforii, cu o lungime de 80 metri, reflectă tendințele de urbanizare a Brașovului medieval.

Pranzul (optional) la restaurant Gaura Dulce.

Sosire inapoi in Bucuresti aprox ora 20:00-21:00 in functie de conditiile de meteo si trafic.

LOCATIE

SERVICII INCLUSE:

  • Transport autocar dus-intors clasificat pentru curse interne si internationale, pe ruta Bucuresti-Maramures-Bucuresti
  • 4 nopti cazare in camere duble/triple si de 4 locuri, cazare pensiunea La Lenuta -din Oncesti-Maramures-demipensiune
  • 1 noapte cazare la Sovata in camere duble/triple cu demipensiune
  • 1 noapte cazare la Targu Mures duble/ triple cu demipensiune
  • Masa in regim de demipensiune: mic dejun si cina
  • Ghid insotitor de grup si ghid turistic in Sighisoara
  • Vizita la principalele atractii din zona si la obiective propuse in program
  • Distractie si voie buna
  • sesiune fotografii in costume populare maramuresene si surpriza din partea gazdelor in ultima seara

PACHETUL NU INCLUDE:

  • Intrarile la obiectivele turistice din program:
  • Cheltuieli personale